5 Ωραίες Ιδέες Για Να Δημιουργήσετε Έναν Κήπο Μινιατούρα Στο Σπίτι Σας

ΣΠΙΤΙ

Η κηπουρική σάς βοηθάει να ξεχάσετε το άγχος και να απολαύσετε μερικές στιγμές ηρεμίας και ησυχίας. Επίσης η δημιουργία ενός μικρού κήπου αποτελεί έναν καλό τρόπο να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας.

Τα φυτά είναι πολύ χρήσιμα για την επιβίωσή μας στον πλανήτη Γη. Για να το θέσουμε απλά, χωρίς τα φυτά η ζωή θα ήταν αδύνατη. Εξάλλου, υπάρχει μια πολύ στενή σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και το φυτικό βασίλειο.

Μερικοί άνθρωποι έχουν σπίτια με μικρή εσωτερική αυλή, ταράτσα, ή ευρύχωρη εξωτερική αυλή. Άλλοι έχουν σπίτια χωρίς αυλή ή ένα μικρό διαμέρισμα με λίγο χώρο στα παράθυρα.

Η έλλειψη επαρκούς χώρου στο σπίτι για τη δημιουργία ενός κήπου και για την ενασχόληση με την κηπουρική είναι κάτι συνηθισμένο. Όμως δεν χρειάζεται να αποτελεί δικαιολογία. Χάρη σε έναν κήπο μινιατούρα, μπορείτε να αποκτήσετε και εσείς τον δικό σας κήπο.

Έχει αποδειχτεί ότι η κηπουρική, πέρα από το ότι ομορφαίνει τους χώρους, μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην ψυχική ευεξία μας.

Επίσης, χάρη στην κηπουρική μαθαίνουμε να περιποιούμαστε και να εκτιμάμε τα φυτά και να τους δείχνουμε αγάπη.

Η φροντίδα ενός κήπου μινιατούρα αποτελεί ένα θαυμάσιο χόμπι που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους ανθρώπους που αγαπούν τα φυτά.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, επειδή μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας ελεύθερες. Μια επιπλέον πολύ σημαντική ωφέλεια είναι ότι ο κήπος μινιατούρα επίσης βοηθάει στον καθαρισμό του αέρα στο σπίτι σας.

Μπορείτε να εφαρμόσετε πολλές διαφορετικές ιδέες για να δώσετε στον κήπο μινιατούρα στο σπίτι σας την προσωπική σας πινελιά. Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός. Επιλέξτε τα φυτά που ταιριάζουν καλύτερα στον χώρο σας και τα φυτά που σας αρέσουν περισσότερο.

Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές και θα σας υποδείξουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε με επιτυχία έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι σας.

Επίσης θα πρέπει να φροντίσετε το δοχείο να είναι αρκετά βαθύ, έτσι ώστε να μπορούν οι ρίζες να αναπτύσσονται και ταυτόχρονα να διατηρείται η υγρασία.

Για να φτιάξετε τον κήπο μινιατούρα θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:

Τα είδη των φυτών που είναι πιο κατάλληλα για έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι είναι μικρά, προτιμούν τη σκιά, αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

1. Γεμίστε τη γλάστρα με 2-3 εκατοστά χαλίκια. Αυτό εμποδίζει το στάσιμο νερό να έρχεται σε επαφή με τις ρίζες. Μπορείτε να προσθέσετε μια στρώση βρύα στον πάτο, επειδή λειτουργούν ως σπόγγος και δεν επιτρέπουν στο χώμα να περάσει στα χαλίκια, καθώς απορροφούν το νερό.

2. Αναμείξτε το χώμα ή το λίπασμα με τον άνθρακα. Αυτό το οργανικό υλικό διευκολύνει την αποστράγγιση και την ανάπτυξη των ριζών. Βάλτε μια στρώση από αυτό το μείγμα έτσι ώστε να καταλαμβάνει το ένα τέταρτο ή το ένα τρίτο της γλάστρας των φυτών.

3. Βγάλτε τα φυτά που έχετε επιλέξει από τις γλάστρες τους και βάλτε τα στο δοχείο. Φροντίστε να αφήσετε αρκετό χώρο ανάμεσά τους για τις ρίζες τους. Ανάμεσα στα φυτά θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 10 εκατοστών.

4. Μόλις έχετε φυτέψει τα φυτά, καλύψτε την επιφάνεια με βρύα ή, αν προτιμάτε, με διακοσμητικές πέτρες, οι οποίες επίσης θα εμποδίσουν την ανάπτυξη ζιζανίων.

5. Τέλος, ποτίστε τα φυτά μέχρι να δείτε ότι τα χαλίκια στον πάτο είναι υγρά. Η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από τα είδη των φυτών, όμως θα πρέπει να φροντίζετε το χώμα να παραμένει πάντα υγρό. Προσπαθείτε να ποτίζετε τα φυτά κατά τη διάρκεια ωρών χωρίς ηλιακό φως (νωρίς το πρωί και τη νύχτα).

6. Μόλις τελειώσετε, τοποθετήστε τον κήπο μινιατούρα σε καλά φωτισμένο μέρος το οποίο οι ακτίνες του ήλιου χτυπούν απευθείας.

7. Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν, πρέπει να κλαδεύετε τους βλαστούς τους για να εξασφαλίσετε ότι διατηρούν το σχήμα τους. Να θυμάστε να αφαιρείτε πάντα τα νεκρά ή τα κίτρινα φύλλα.

Για να φτιάξετε έναν όμορφο κήπο μινιατούρα εσωτερικού χώρου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθεκτικά γυάλινα βάζα και να βάλετε τα φυτά μέσα σε αυτά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε χώμα και μικρές πέτρες.

Αν έχετε μπαλκόνι στο σπίτι σας, μπορείτε να το μετατρέψετε σε κήπο μινιατούρα. Για να δείχνει το μπαλκόνι σας όμορφο και από μέσα και από έξω, θα πρέπει να προτιμήσετε τα αναρριχητικά φυτά.

Αν το σπίτι σας έχει εσωτερική αυλή ή κάποιον χώρο με φεγγίτη οροφής, έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια υπέροχη ατμόσφαιρα.

Φτιάξτε έναν κήπο μινιατούρα σε αυτόν τον χώρο. Μην τον γεμίσετε με μεγάλα φυτά σε γλάστρες που δεν χωράνε. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μικρά φυτά έτσι ώστε το φως να εξακολουθεί να περνάει.

Μπορείτε να βελτιστοποιήσετε όλους τους μικρούς χώρους φτιάχνοντας έναν μικρό βοτανόκηπο.

Η ομορφιά αυτής της ιδέας είναι ότι θα έχετε φρέσκα συστατικά για χρήση στη μαγειρική σας ενώ ταυτόχρονα θα διακοσμήσετε ωραία και χρήσιμα έναν χώρο του σπιτιού σας.

Πηγή: meygeia.gr

Διαβάστε περισσότερα
Loading...