Εξάνθημα: Πότε Προκαλείται Από Τον Ιδρώτα – Τι Να Κάνετε

ΥΓΕΙΑ

Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν δερματικούς ερεθισμούς και εξανθήματα τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και ιδρώνουν πιο εύκολα.
Όταν ο ιδρώτας προκαλεί εξάνθημα, η κατάσταση είναι γνωστή ως Miliaria Rubra. Πρόκειται για ένα δερματικό ερεθισμό με μικρές, ανάγλυφες κόκκινες κηλίδες στην επιδερμίδα, οι οποίες προκαλούν κνησμό, ή και τσούξιμο.

Το εξάνθημα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, τον λαιμό, την πλάτη, το στήθος ή τους μηρούς, λίγες μέρες μετά την έκθεση του ατόμου σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το εξάνθημα αποτελείται από μικροσκοπικές κηλίδες, ή ανωμαλίες, που περιβάλλονται από μια περιοχή κόκκινου δέρματος. Οι κηλίδες μερικές φορές μοιάζουν με μικρές φουσκάλες και μπορεί να προκαλέσουν:

Το εξάνθημα συνήθως αναπτύσσεται όταν το άτομο ιδρώνει περισσότερο από το συνηθισμένο, όπως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να τους συμβεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εφόσον ιδρώσει πολύ.

Η κατάσταση αυτή προκαλείται όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες του σώματος φράζουν. Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να κάνει ένα μέρος του ιδρώτα να παγιδευτεί κάτω από το δέρμα σας. Ο παγιδευμένος ιδρώτας προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και δημιουργείται το χαρακτηριστικό εξάνθημα θερμότητας.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο εμφανή σε περιοχές που καλύπτονται από τα ρούχα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ρούχα μπορεί να σας κάνουν να ιδρώσετε περισσότερο σε εκείνο το σημείο και μερικές φορές προκαλείται και αυξημένη τριβή (π.χ. στις μασχάλες).

Τα ακόλουθα επίσης αυξάνουν την πιθανότητα εξανθήματος από ιδρώτα:

Τα μωρά και τα παιδιά έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα για εξάνθημα από ιδρώτα, επειδή δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι ιδρωτοποιοί αδένες τους.

Γενικά, δεν πρόκειται για κάποια σοβαρή δερματική πάθηση και το εξάνθημα εξαφανίζεται από μόνο του συνήθως μετά από μερικές ημέρες.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα, που μπορείτε να κάνετε, όπως:

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Πηγές: iatropedia.grnhs.uk

Διαβάστε περισσότερα
Loading...