Το παιδί μου βλέπει εφιάλτες, τι να κάνω;

ΠΑΙΔΙ

Το να βλέπει το παιδί εφιάλτες είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Άλλοτε επειδή κάτι το αγχώνει ή το στεναχωρεί, άλλοτε επειδή είναι ανήσυχο, άλλοτε πάλι γιατί πέρασε μια κουραστική ημέρα – ναι ακόμα και η σωματική κούραση προκαλεί δυσάρεστα όνειρα – και άλλοτε γιατί προβληματίστηκε που δεν κατάφερε να παίξει με ένα παιχνίδι.

Είναι γεγονός πως πολλά παιδιά βλέπουν εφιάλτες που συνήθως σταματούν μετά το 6ο – 8ο έτος. Είναι επίσης γεγονός πως οι εφιάλτες αυτοί δεν έχουν σοβαρή τουλάχιστον αιτία που τους προκαλεί. Απλώς όλα τα παιδιά βλέπουν όνειρα που τα τρομάζουν, όλα τα παιδιά αποτυπώνουν στα όνειρα πολλές σκέψεις τους ή προσπαθούν να εκφράσουν κάποια συναισθήματα.

Και όπως όλα τα παιδιά κάποτε σταματούν να στεναχωριούνται επειδή η μπάλα που έπαιζαν έπεσε στον κήπο, έτσι σταματούν να βλέπουν και όνειρα με τέρατα ή τρομακτικές σκιές. Και όλα συνεχίζουν τον δρόμο τους και τα παιδιά μεγαλώνουν.

kid nightmares.jpg.838x0_q67_crop-smart

Τι μπορείτε να κάνετε;

Να το πάρετε αγκαλιά και να το χαϊδέψετε απαλά στο κεφαλάκι και σε όλο του το σώμα.

 
 

Μη του ζητήσετε να σας περιγράψει όσα είδε στον ύπνο του εκτός εάν δεν θέλει να σας μιλήσει γι’ αυτό.

Εάν το κλάμα είναι έντονο και δεν σταματά, φτιάξτε του ένα μαλακτικό ρόφημα ή δώστε του να πιεί ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Καθίστε κοντά του μέχρι να ηρεμήσει εντελώς και να αποκοιμηθεί ξανά. Φύγετε από το δωμάτιο όταν είστε σίγουροι πως κοιμάται… τον ύπνο του δικαίου.

Την επόμενη ημέρα μην αναφέρεται το θέμα. Εάν όμως το θυμάται και θέλει να συζητήσει σχετικά, ακούστε πρόθυμα όσα έχει να σας πει και απαντήστε σε κάθε σχετικό ερώτημα.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

faysbook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Loading...

Leave a Reply