“Αισθάνομαι ότι γίνομαι εσωστρεφής! Λειτουργώ με πολλές άμυνες και δεν αφήνω τους άλλους να με πλησιάσουν”

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ


Αισθάνομαι ότι γίνομαι εσωστρεφής και χάνω πολλές φιλίες και σχέσεις που θα μπορούσα να κάνω. Ίσως δεν έχω κίνητρο και πίστη στους άλλους. Νομίζω ότι λειτουργώ με πολλές άμυνες και δεν αφήνω τους άλλους να με πλησιάσουν. Ισμήνη…

Την ερώτηση αυτή, της αναγνώστριας μας, θα απαντήσει ο Ψυχολόγος του Youweekly.gr κ.Αργύρης Θεοδωρόπουλος.


Αγαπητή Ισμήνη, αυτό που σε βασανίζει είναι ότι έχεις ανησυχία ότι οι άλλοι δεν θα ανταποκριθούν στην εμπιστοσύνη σου και θα είναι ασυνεπείς ή θα σε πληγώσουν. Επίσης, είναι πιθανό να έχεις πολλές απαιτήσεις από τους άλλους, σε βαθμό που δεν μπορούν να σε καλύψουν, άρα μένεις συχνά ανικανοποίητη στις διαπροσωπικές σου σχέσεις.

Υπάρχουν διάφορα ενδεχόμενα για αυτό που μπορεί να φταίει. Μπορεί να έχεις μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου οι γονείς σου δεν κάλυπταν τις ανάγκες σου ως παιδί ή έφηβη, είτε υλικές είτε συναισθηματικές. Επίσης, μπορεί να ήταν αυστηροί με το να έχουν υψηλές προσδοκίες από εσένα, κάτι που συνεχίζεις να κουβαλάς ακόμη και τώρα στην ενήλικη ζωή σου. Μπορεί ακόμη να ένιωθες πως ό,τι και αν προσπαθούσες δεν τους έκανε ποτέ ευχαριστημένους και δεν σε εκτιμούσαν σαν προσωπικότητα.

Ή, αντίθετα, μπορεί να μεγάλωσες σε μια οικογένεια μέσα στην οποία ένιωθες ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και σχημάτισες την εντύπωση ότι οι γονείς σου είναι αναξιόπιστοι, κάτι που χωρίς να το καταλαβαίνεις συνεχίζεις στο παρόν με τους κοντινούς σου ανθρώπους. Πέρα από όλες τις παραπάνω υποθέσεις, έχεις να καταλάβεις ότι το να μένεις μόνη είναι άδικο και δεν σου αξίζει. Είναι ωφέλιμο να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο και να βρεις λύση στα προβλήματα αυτά.


Πηγή: youweekly

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Loading...

Leave a Reply